Yakın görmenin düzeltilmesi / presbiopi
13 Kasım 2021 Cumartesi
45 yaş civarında başlayan yakın görme bozukluğu presbiyopi olarak isimlendirilir.
Presbiyopinin düzeltilmesi hipermetrop hastalarında olduğu üzere + camlar ile yapılır. Bu camlar bir cins büyüteç görevi görürler.
Son vakitlerde presbiyopinin cerrahi formüller ile düzeltildiği istikametinde yayınlar göze çarpmaktadır. Hâlbuki cerrahi metotlar, presbiyopi için lakin süreksiz tahlil oluşturabilirler. Bu yazımda presbiyopinin neden cerrahi usuller ile düzeltilmemesi konusuna değineceğim.
Her dokumuz üzere, gözümüz de yıllar içinde ihtiyarlayan bir uzvumuzdur. Hatta yaşlanmaya 14 yaşında başladığına nazaran, tahminen de en erken ihtiyarlayan organımızdır.
Kişi 40 yaşına gelince, gözümüzün içindeki lens esnekliğini kaybettiği için yakında görme zorluğu başlar. Bu nedenle dayanağa muhtaçlık duyar: biz göz tabipleri da sizlere yardımcı olmak gayesi ile yaşınızla orantılı olarak artan hipermetrop camlar veririz. Yani uzağı görmede hiçbir sorunu olmayan şahsa, 45 yaşında + 1.50 olan dayanağımız 50 yaşında +2.00, 55 yaşında +2.50, 60 yaşında +3.00, 65 yaşında +3.50 olarak artar. Tabi bu yazdıklarım bireyden şahsa küçük değişiklikler gösterir, astigmat yahut öbür bozukluğu var ise onların da düzeltilmesi için başka hesaplamalar gerektirir.
Üstteki paragrafta gördüğünüz üzere şayet 45 yaşında yakın görmeniz düzeltilmiş ise, birkaç sene sonra tekrar bozulacaktır. Tekrar düzeltildiği vakit, ileride tekrar takviye gerekecektir. Demek ki ilerleyen bir numara karşısında cerrahi müdahale lakin süreksiz bir mühlet tahlil olacaktır !
Birtakım meslektaşlarımız, hastanın bir gözünü uzağa, bir gözünü yakına odaklamayı önermektedirler. Bu son derece yanlış bir metottur. Zira iki göz ortasındaki derece farkı sizin derinlik hissinizi yok edecektir. Bu nedenle, örneğin otomobil kullanırken önünüzdeki otomobilin aralığını yanlışsız algılayamayacaksınız ve kaza yapma riskiniz artacaktır. Yahut masadan bardak alırken arasını tam ölçemeyeceğiniz için istemeden bardağı devirebileceksiniz. Emsal kusurlar yaşamak istemiyorsanız, yakın görmenizi hele bu sistem ile hiç düzelttirmeyin.
Birtakım cerrahi yollar gözün içine mercek koymayı gerektirmektedir. Ancak gözünüzün içinde esasen kendi merceğiniz olduğuna nazaran, 2. yapay mercek doğal olmayan bir ortama, kendi merceğinizin önüne yerleştirilmek zorundadır. Bu durumda katarakt gelişmesi hızlanabilir, göz tansiyonunuz yükselerek gözünüz kör olabilir. Bu cins cerrahi yaptıracak şahıslar, lütfen hekiminize göz içine konan yakın görme merceklerinin nelere yol açabileceğini sorunuz.
Ben 15 16 yıldır miyop ve astigmat gözlere Ekzimer Lazer uygulamaktayım. Korneası uygun ve 20 40 yaş ortasında olanlara da şiddetle öneririm. Lakin bu yaştan sonra yakın görme sorunu başlayacak bireylerin LASIK’i bile düşünerek yaptırmalarını tavsiye ederim.
Ayrıyeten, 45 yaşından sonra hem lazer, hem CK, hem göz içi presbiyop merceklerinin yerleştirilmesi çok dikkatle karar verilmesi gereken bir bahistir ve uygun hastaların sayısı kısıtlıdır.
İleride katarakt ameliyatı olacak bireylerde göz içi merceğinin derecesi ayarlanarak uzak görme düzeltilebilinir. Katarakt ameliyatında yerleştirilen hem uzak, hem yakın görmeyi sağlayan merceklerin görevlerini yapmalarına karşın, görme kalitesi yalnız uzağı düzelten mercekler kadar başarılı olamamaktadır; bu cins mercekleri tercih edeceklerin bir mühlet daha beklemelerini öneririm….
Dr. Ahmet Girgin
kaynak: https://www.optisyence.com/yakin-gormenin-duzeltilmesi-presbiopi/
Ürün Gruplarımız
En Çok Görüntülenen Ürünler



Son Görüntülenen Ürünler