« Haberler «

Tarihsel süreç içerisinde gözlüğün gelişimi

11 Kasım 2020 Çarşamba

Batı’da bundan 300 yıl kadar önce iksircilik ve gözlükçülük en yaygın meslekler arasındaydı.

İksirciler köy köy dolaşıp en ünlü doktorların her derde deva ilaçlarını satar, gerçekte hiçbir işe yaramayan şurupları o kadar inandırıcı bir şekilde överlerdi ki ürünü satın alan müşteriler kendilerini gerçekten iyi hissederlerdi.

Gözlükçülerde küçük tablalara sıraladıkları gözlük camlarını pazarlayarak insanlara dünyayı başka şekilde gösterirlerdi.

Kullanma oranının yüksekliği, o toplumun gelişmişlik düzeyinin de bir göstergesi kabul edilen ve son asırların en büyük keşfi sayılan gözlük, gözleri dış etkilere karşı koruyan ve insanların net görememe sorununu çözen bir tedavi aracıdır.

Eskiden ihtiyaç olarak görülen gözlük günümüzde estetik kaygılarla da tercih edildiği görülmektedir.

Gözlüğün tarihine bakıldığında ilk geliştirildiği yer kesin olmamakla birlikte çok eskiden beri Çin’de ve Avrupa’da görülmektedir. Türk tarihine bakıldığına Cumhuriyet öncesi bu mesleği yapanların gayrimüslimler olduğu görülmektedir. Cumhuriyet tarihinde özellikle 1980’lerin sonlarına doğru gelişmiştir.

Gözlerimiz varlıkları görüp tanımamızda, bilgi edinmemizde bize yardımcı olan en önemli organımızdır. Bu nedenle, vücudumuzun diğer organları gibi, gözlerimizin sağlığına da dikkat etmeliyiz.

Gözlüğün ilk olarak nerede geliştirildiği kesin olarak bilinmemekle beraber, çok eskilerden beri Çin’de ve Avrupa’da, okumak için çerçeveye tutturulmuş büyütücü mercekler yaygın olarak kullanılmıştır. Türkiye’de gözlükçülük, 1940 tarihli, 3958 Sayılı Kanun ile yasal bir meslek kimliğini kazanmıştır. Osmanlı’nın değişik kültür ortamından gelen meslek ustalarının, Cumhuriyet Döneminde de gözlükçülük dalında devam ettiğini görmekteyiz.

Gözlükçülük, Cumhuriyet öncesi Osmanlı İmparatorluğunda genellikle Rum, Ermeni ve Yahudi tebaa tarafından icra edildiği görülmektedir. Osmanlı döneminde, münferit gözlükçü müessesesine rastlanmamaktadır. Meslek, saatçilik, eczacılık, aktarlık, kuyumculuk gibi meslekler ile birlikte icra edilen bir yan uğraş durumundadır.

Türklerin gözlükçülük mesleğinin içine girmesi gayrimüslim ustaların yanında yetişmeleri sayesinde olduğu görülmektedir. O yıllarda meslek Avrupa ile yakın ilişkisi olan gayrimüslimlerin elindedir.

Cumhuriyet sonrası Türkiye’de gözlük sektörü 80 öncesi ve sonrası olarak 2 döneme ayrılıyor. 80 öncesi ithalatın kısıtlı olması ve ülkenin dış dünyaya kapalı olmasından dolayı, gerek materyal, gerek aksesuar ve en önemlisi model ve çeşitlilik bazında son derece geri kalmış ve tüketici beğenisinden uzak ürünler yer alırken; sektör 80 sonrasında değişim ve gelişim sürecine ulaştığı görülmektedir. Ancak bununla birlikte taklit, standart dışı ürünlerin ithalatında da hızlanma olduğu belirtilmektedir.

7000 gözlükçü/optisyen ve 40.000 çalışanı ile 200.000 kişiye varan aileleri bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 7000 gözlükçünün tamamına yakını SGK ile sözleşmeli gözlükçü dür. Sektörün, yıllardan beri sosyal güvenlik kurumları hak sahiplerine ve devlet memurlarına hizmet verdiği belirtilmektedir. Aylarca parasını tahsil edemediği dönemlerde dahi hizmetini aksatmadığı, yükümlülüklerini ve sorumluluklarını yerine getirdiği belirtilmektedir. Toplam sağlık giderlerinin içinde, yüzde birden daha az bir pay almakta olduğu ve sektörde, bir optisyenlik müessesesi günde ortalama 5-7 adet reçete yapabildiği vurgulanmaktadır.

Teknoloji daha da gelişecek ve buna paralel olarak gözlüklerin fonksiyonları da çeşitlenecektir. Çok yakın bir gelecekte gece görüşlü gözlükler, üç boyutlu görüntü veren sanal gözlükler, navigasyonlu gözlükler, siste görmeyi sağlayan gözlükler, makro büyütmeli mikroskop özellikli gözlükler, uzak görüşü dürbün gibi artıran gözlükler, gözlerimizin görüş kalitesini hayal edilemez boyutlara taşıyacaklardır.

 

Kaynak: SDU Vizyoner Dergisi- Kader TÜRKOĞLU/ M. Erhan TÜRKOĞLU/ Emin KAYA


kaynak:   https://optisyeninsesi.com/tarihsel-surec-icerisinde-gozlugun-gelisimi/

 

 

 

En Çok Görüntülenen Ürünler

2678
SO-GI03 KURUM İPİ SİYAH 30 ADET
OPTISYENIN MARKETI
KURUM İPİ SİYAH
30 ADET
2403
RV10001 Gözlük Temizleme Spreyi 50ML
REVIVAL
Gözlük Temizleme Spreyi
50ML
2002
SO-GI07 SPORCU İPİ İNCE SİYAH 10 ADET
OPTISYENIN MARKETI
SPORCU İPİ İNCE SİYAH
10 ADET
1589
TN-1001 E-TİCARET KARGO  KUTUSU (ŞEFFAF) KİLİTLİ  BOYUT 18x9x7,50
BONJORNO
E-TİCARET KARGO KUTUSU (ŞEFFAF)
KİLİTLİ BOYUT 18x9x7,50
1583
SO-GI08 SPORCU İPİ KALIN (SİYAH) 10 ADET
OPTISYENIN MARKETI
SPORCU İPİ KALIN (SİYAH)
10 ADET
360°
1378
SO-GC09 CR39 7,50mm 6B (FUME) CR39 GÜNEŞ CAMI
SECTOR
CR39 7,50mm 6B (FUME)
CR39 GÜNEŞ CAMI
360°
1365
SO-GC12 FILM POLARIZE 60*70mm 6B (FÜME) POLARİZE GÜNEŞ CAMI
SECTOR
FILM POLARIZE 60*70mm 6B (FÜME)
POLARİZE GÜNEŞ CAMI
1320
SO-B101 SARI SİLME BEZİ BASKISIZ 100 LU SILME BEZI 15*18 SARI 1.KALITE 220 GR
SECTOR
SARI SİLME BEZİ BASKISIZ 100 LU
SILME BEZI 15*18 SARI 1.KALITE 220 GR
1194
3 Renk Seçeneği
BNJ-2401 SATEN KORDON GÖZLÜK İPİ 85CM
BONJORNO
SATEN KORDON GÖZLÜK İPİ
85CM

 

 

 

Son Görüntülenen Ürünler

1194
3 Renk Seçeneği
BNJ-2401 SATEN KORDON GÖZLÜK İPİ 85CM
BONJORNO
SATEN KORDON GÖZLÜK İPİ
85CM
239
2 Renk Seçeneği
TUA3404-SİYAH GÜNEŞ GÖZLÜGÜ KILIFI (GRİ) PLASTİK FLOKLU 16/6,5/5,6cm
BONJORNO BOX
GÜNEŞ GÖZLÜGÜ KILIFI (GRİ)
PLASTİK FLOKLU 16/6,5/5,6cm
1589
TN-1001 E-TİCARET KARGO  KUTUSU (ŞEFFAF) KİLİTLİ  BOYUT 18x9x7,50
BONJORNO
E-TİCARET KARGO KUTUSU (ŞEFFAF)
KİLİTLİ BOYUT 18x9x7,50
360°
97
2 Renk Seçeneği
RVC241077-C6 ÇOCUK GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SİYAH POLARİZE 51-20-140
REVIVAL FRAMES
ÇOCUK GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SİYAH
POLARİZE 51-20-140
165
2 Renk Seçeneği
RVC241070-C1 ÇOCUK GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ M.SİYAH POLARİZE 51-20-140
REVIVAL FRAMES
ÇOCUK GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ M.SİYAH
POLARİZE 51-20-140
2678
SO-GI03 KURUM İPİ SİYAH 30 ADET
OPTISYENIN MARKETI
KURUM İPİ SİYAH
30 ADET

 

INSTAGRAM'DA TAKİP ET! @OptisyeninMarketi

434 Kayıtlı Ürün
3311 Kayıtlı Bayi
87 Günlük Ziyaret
9 Anlık Ziyaretçi