Oda yasası ve birlikten beklentiler
29 Şubat 2020 Cumartesi
Biz Meslektaşların oda yasası ve birliğimizden beklentilerimiz;
1) Sanırım en çok beklenti, mesai disiplininin sağlanmasıdır. zincir mağazalar avmlerde konuşlanıyor olması nedeniyle haftanın her günü, gece geç saatlere kadar açık olması nedeniyle haksız rekabet oluşturmakta, geleneksel ve butik mağazaları rahatsız etmektedir. Buna kesin bir çözüm bulunmalıdır. Adalet tesis edilmelidir.
2) Güneş gözlüğü, sanayi bakanlığının kontrolünde ve denetiminde, bu nedenle internet ve bir çok mağazada satılması nedeniyle sektörün önemli bir hak kaybı olmaktadır. Hatta buradaki boşluk nedeniyle optisyenlik mağazalarının reklam yasağını delmektedirler, bu ürünlerin sağlık bakanlığı ve üts sistemine geçirilmesi sağlanmalı, optik camiası bu pazarda ana unsur olmalı.
3) Sağlık uygulama tebliğinde yayımlanan gözlük yardımları miktarlarının uzun zamandır artırılmadığı ortada, personel giderleri başta olmak üzere giderler bir hayli yükseldi, sut fiyatları çok geride kaldı. Birlik bunu gündemine almalı.
4) Ülkemizde sayısı hızla artan optisyenlik okulları nitelikli optisyen yetiştirme konusunda çok iyi değiller, bu bölümler artık revize edilerek, 4 yıllık fakülteye dönüşümü için girişimlerde bulunmalı, 4 yıllık fakültelerin sayısı ükenin optik mağaza ihtiyacına denk olmalı, özel üniversitelere bu alan açılmamalı, 2 yıllık bölümlerin ise eczacı teknisyeni mantığıyla, optik mağazalarına eleman konusunda formatlanmalı, bu okulların müfredatı ve atölyeleri günümüze göre revize edilmeli, yeterli makine parkuru olması için yök ve iligili kurumlarla irtibat kurulmalıdır.
5) Yapılabilir mi bilmiyorum, oda yasası eczacılık odasına kıyasen kuruldu, mesul müdürlükle ilgili durum, kanuna göre serbest ama, başta kanun olmak üzere diğer yönetmeliklerin değişimi için çalışmalı. (Bugüne kadar mesul müdürlü sistemle açılan mağazalar hakları müktesebattır, bundan sonrakiler için düzenleme yapılmalı, yabancıların hizmet sektöründeki varlıkları: tekel ve piyasa hakimi olma eğilimindeler.)
6) Mağaza açılması için konulan şartlarda m2 limiti eczacılıkta olduğu gibi 35 m2 olmalı, Sağlık müdürlükleri kontrol ve denetimlerinde tek yetkili olmalı. (sgk da gelip sözleşmeden kaynaklı maddeler gereği kontrol ve denetim yapıyor, bu denetimi çok başlı hale getiriyor.) başvuru evrakları daha az ve sade olmalı.
7) Reklam yasağı zincir mağazalar tarafından deliniyor, bunun net bir şekilde önüne geçilmeli,sağlıkta reklam yasağı uygulamasına devam edilmeli.özel hastaneler ve internet siteleri kontak lens satıyorlar, burada da düzenlemelere ihtiyaç var.
8) Odalar baştan işi sıkı tutmalı, harcama disiplini sağlanmalı, hesapları iyi denetlenmeli,dağ fare doğurmamalı. Şeffaf olmalı, kamuya: optisyene kadro çağrıları yapılırken, yeni kurulan odalarda kaç optisyene iş verildi acaba?
Atanmış oda başkanlarının kuruluş aşamasında yaptığı lüzumsuz harcamalar takip edilmeli.
Oda başkanlarının alacakları maaş, birlik yöneticilerine verilecek huzur hakları konusunda da duyarlı olunmalı.
Muharrem KIRMIZIKAYA
([email protected])
kaynak: https://optisyeninsesi.com/oda-yasasi-ve-birlikten-beklentiler