HETEROKROMİ NEDİR, HETEROKROMİ HASTALIK MIDIR?
29 Ağustos 2022 Pazartesi
Heterokromi nedir?
Heterokromi, hetero farklı demektir, chromia ise renk demektir. Yani farklı renkler anlamına gelen bu sözcük, ikisi arasında renk farklılıkları olan gözler için kullanılır. Nadiren saçlarda ve deride de heterokromi görülür.
Heterokromi nasıl oluşur?
İristeki melanin miktarı bizim gözlerimizin mavi, yeşil, kahverengi veya ela oluşumu sağlayan şeydir. En çok melanin kahverengi gözlerde bulunurken en az melaninse mavi gözlerin irisinde bulunur. ” Heterokromi ” de melanin dağılımındaki fazlalık veya azlıkların farklı yoğunlaşması sonucu oluşur diyebiliriz. Heterokromi sanıldığının aksine görmeyi engellemez çünkü bir hastalık değildir ve ciddi artışlar göstermediği sürece sağlığımızı tehdit tehdit edecek bir durum oluşturmaz. Heterokromi, sadece insanlarda bulunmaz aynı zamanda hayvanlarda da bulunur.
Buna en bilindik örnekse bir gözü yeşil Van kedileri’dir. “Heterokromi” genellikle kalıtsaldır ve doğuştan olur fakat bazılarında çocukluk dönemlerinde renklerde sonradan değişme şeklinde de kendini gösterebilir. “Heterokromi” birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir.
Çeşitleri Nelerdir?
Tam heterokromi
Bu durumda iki göz birbirinden tamamen farklı renklerde olur. Bir göz kahverengiyken diğer mavi/yeşil olması şeklinde ortaya çıkabilir.
Parçalı heterokromi
Bu durumda irisin sadece bir bölümü farklı renkte olur. Gözdeki farklı renkte leke gibi de düşünebilirsiniz.
Merkezi heterokromi
Bu durumda irisin merkez bölümü gözün dış kısmındaki gerçek renginden farklı bir renkte olur. Genellikle mavi gözlüklerde ortada altın sarısı olarak gözlenebilir. Halk arasında gözleri böyle olanlara genelde kedi gözlü denir.
Heterokromi genetik midir?
Genellikle iriste görülür ama bazen saçta ve deride de görülebilir. Heterokromi melanin (pigment) fazlalığı ya da eksikliği sonucudur. Bu kalıtsal olabilir ya da sentetik mozaizm, hastalık, travma gibi nedenlerden dolayı olabilir. Heterokromi öncelikle genetik ya da edinilen olarak sınıflandırılabilir.
Heterokromi mutasyon mu?
Vücuttaki her türlü renklenme de görev alan melanin pigmentinin göreceli olarak fazla ya da az dağılımından kaynaklanır. Bu dağılım farklılığının sebebi ise (genellikle 8.kromozom da) meydana gelen bir mutasyondur.
Heterokromi hastalık mıdır?
Heterokromi bir hastalık değildir ve görmeyi engellemektedir.
Heterokromi tedavisi var mı?
Heterokromi görmeye engel teşkil etmediğinden tedaviye gerek yoktur.
Heterokromi sonradan olur mu?
Heterokromi sonradan olabilmektedir. Genellikle yaralanma, enfeksiyon, iris veya tümörlere zarar veren bir göz damlasının kullanımı gibi nedenlerle oluşabilmektedir.
Not: Heterokromi diyince aklınıza gelen bir gözün sadece mavi diğer gözün ise kahverengi olması gelmesin. Heterokromi melanin (pigment) dağılımındaki fazlalık veya azlıkların sebebiyle oluşur. Doğal olarak biri kahverengiyken diğer göz daha koyu veya daha açık kahve bir renkte olabilir. Bu diğer göz renkleri içinde geçerlidir.
Melanin pigmentinden yoksun olduğu Albinizm cilt ve saçları son derece beyaz hale getiriyor ve gözlerinin renk olarak farklı olduğu heterokromi. Bu durum çok nadir görülür.
kaynak: https://www.optisyen.com/saglik-teknoloji/heterokromi-nedir-heterokromi-hastalik-midir/
Ürün Gruplarımız
Son Görüntülenen Ürünler
BASKILI SILME BEZI
MIN SIPARIS 1000 ADETTIR BASKI DETAYLARI ICIN SIPARIS GERCEKLESTIGINDE İLETİŞİME GEÇİLECEKTİR