Görme merkezinde retina önü zar oluşumu (maküler epiretinal membran, makula zarı, macular pucker)
20 Kasım 2021 Cumartesi
Ayrıntılı ve renkli görmeyi sağlayan görme merkezi (makula) bölgesinin önünde ince bir zar katmanının oluşmasıdır.
Neden görme merkezimizde zar oluşur?
Gözün yaşlanma sürecinde, gözün içini dolduran vitreus dediğimiz yapıda yapısal değişiklikler oluşur. Vitreusta oluşan bu değişiklikler, makula bölgesindeki retinanın iç katlarında degişikler oluşturur ve makulada retina önünde zar oluşumuna yol açabilir.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Birçok vakit makuladaki retina önündeki zarlar çok ince olduğundan hiçbir belirti vermezler ve görmeyi azaltmadan yıllarca sessiz kalabilirler. Lakin, bazen zarlar kalınlaşmaya devam ederler ve görme merkezinde çekintiye yol açarak görmenin azalmasına, cisimlerin eğri görülmesine neden olurlar. Okurken harflerde ve satırlarda eğrilmeler, televizyon seyrederken bulanık ve eğri görmeye neden olabilirler.
Hangi tetkikleri yaparız?
Retina anjiyografisi ve OCT (Optik koherenz tomografi) teşhisi koymamız ve tedaviyi planlamamız için kafidir.
Retina önü zar nasıl tedavi edilir?
Bulanık görme ya da eğri görme üzere görme şikayetlerine yol açmayan retina önü zarlar takip edilir. Şayet zar kalınlaşır, retinaya çekinti uygular ve görme kalitesini bozarsa, vitrektomi dediğimiz ameliyatla bu zarı olduğu yerden soyarız. Görsel sonuçları yüz güldürücüdür ve birden fazla olguda görme sertliğinde ve kalitesinde hastayı mutlu edecek bir seviye yakalanmaktadır.
Vitrektomi ameliyatı birden fazla vakit lokal anestezi ile yapılmaktadır ve hasta ameliyattan sonra konutuna gitmektedir.
kaynak: https://www.optisyence.com/gorme-merkezinde-retina-onu-zar-olusumu-makuler-epiretinal-membran-makula-zari-macular-pucker/
Ürün Gruplarımız
En Çok Görüntülenen Ürünler



Son Görüntülenen Ürünler
