E-Fatura ve karekodlar
17 Ocak 2025 Cuma
Optik sektörünün çok değerli paydaşları, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 06.01.2025 tarihinde yayınlanan İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerine İlişkin Fatura Teknik Kılavuzu ile sektörümüzde düzenlenecek e-Fatura işlemlerine yeni bir boyut getirilmiştir. Bildiğiniz gibi ÜTS ile optik gözlük çerçevesi, numaralı gözlük camları ve optik kontak lensler tıbbi cihaz kapsamında değerlendirilmekte ve tekil takibe konu olmaktadır. Bu bağlamda satışı yapılan ya da iadesi alınan her türlü karekoda haiz ürün artık e-Fatura ürün satırlarının ek tanıtım bölümünde (AdditionalItemIdentification) karekod içerikleriyle bildirilmek zorundadır. Burada yazılan bilgiler sizin ekran çıktısında göremeyeceğiniz yalnız arka planda GİB e bildirilen dosya yapısında gönderilecektir.
Karekodları belirleyen dört ana parametre Barkod, SeriNo, Parti/Lot No, Üretim Tarihi istenilen:
(UNO)barkod(LNO)Parti/LotNo(SNO)serino(URT)üretimtarihi
formatında yazılacaktır. Yalnız burada ufak bir nüanstan bahsetmeliyiz, sizin de bildiğiniz gibi bazı ürünler özellikle kontak lensler sadece parti/lot numarası ile takip edilmekte olup seri numaraları yoktur bu durumda SeriNo alanı için verilen format boş bırakılacaktır.
(UNO)barkod(LNO)Parti/LotNo(URT)üretimtarihi
Bildiriyi kısa bir özet geçtikten sonra bu durumda sizlerin neler yapabileceğinize değinmek istiyorum. Tıbbi cihaza tabi ürünlerin satışını yaparken fatura aşamasında mutlaka karekodlarını da bildireceğiz dolayısıyla karekodlar o an elimizin altında ya da bilgisayar programımızda hazır olmalıdır.
İade aşaması daha da çetrefilli çünkü müşterimiz ürünü alıp gittiğinde çoğunlukla karekodlu fiyat etiketini saklamamaktadır. Hangi satışta hangi karekodların çıkış yapıldığının da artık detaylı takibi gerekecektir.
Gene aynı şekilde tedarikçilere yapılan iade çıkışlarında daha işleme tabi olan karekodların bildirilmesi söz konusudur.
Bir iki ufak soru geliyor gündeme “aynı satışta hem güneş gözlüğü hem de optik çerçeve verilmiş ise fatura nasıl kesilecek fatura başlığı ILAC_TIBBICIHAZ olarak girilirse güneş gözlüklerinin olmayan karekodları yazılmadığında sistem karekodsuz ürün girdiniz hatası verecek mi?” bunu GİB e ilettik yanıt bekliyoruz.
Tüm bu proses bir bilgisayar yazılım sistemi olmadan çok zor yürütülebilir duruyor. Ürün karekodlarının çekmecelerde durmak yerine ürünlerin saplarında, zarflarında ya da kutularında durması gerektiğini artık herkes anladı ve uyguluyor. Fiyat etiketlerini karekodlu basmak satış anında bu bilgiye erişimi hızlandıracaktır, gerisini zaten yazılım sisteminiz sizler için yapacaktır size bir iş düşmeden satışı yapılan ürünlerin e-Faturası kesilirken arka planda yukarıda bahsettiğim karekodların e-Fatura ürün detay satırına yazılmasını kendisi çözümleyecektir.
İade alırken de müşterinizin sayfasından daha önce satılan karekodlu ürünü bulup tek tuşla iade al deyip yeniden karekodlu fiyat etiketi basabileceğiniz için teknik detaylar üzerinde meraklanmanız gerekmeyecektir.
Siber Optik programı olarak bildiriyi okuduktan iki saat sonra sistemimizi mevzuata uyarladık, yalnız e-Fatura entegratörleri ve GİB 24.01.2025 tarihinde geçişe hazır olacaklarını bildirdikleri için şu an canlıya almayı bekletiyoruz. 1996 yılından beri optik sektörünün hem perakende hem de tedarikçi ayağında yazılım çözümleri üreterek hizmet veren bir firma olarak her zaman yanınızda ve hizmetinizde olduğumuzu bildirmek isterim.
Hepinize en içten selamlarımı iletiyorum, saygılar sunuyorum.
Orhan Özcan
Siber Teknoloji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
kaynak: https://optisyeninsesi.com/e-fatura-ve-karekodlar/