Çağımızın hastalığı: Dijital göz yorgunluğu sendromu
30 Nisan 2022 Cumartesi
Op. Dr. Ahmet KAPLAN açıklamalarını şöyle sürdürdü; ”Akıllı telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi dijital ekranlar günümüzde hayatımızın vazgeçilmez parçaları haline gelmiştir. Bu cihazlar toplumun neredeyse tamamı tarafından kullanılmaktadır. Bu ekranların uzun süreli kullanımına bağlı olarak; gözde kırpma sayısında azalma, akomodasyon dediğimizin göz kaslarında sürekli kasılma hali meydana gelmektedir. Bu durum “Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu” veya “Ekrana Bakma Sendromu” olarak adlandırılmaktadır.” dedi
Özel İnci Göz Hastanesi göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı Op. Dr. Ahmet KAPLAN ”Gerekli durumlarda mavi ışık filtreli cihaz yada gözlük kullanmak. Bu sendromda gözlerde kızarıklık, yanma, batma, kaşınma, sulanma, odaklanmada zorluk, ışık hassasiyeti, çift görme, göz arkası ve baş ağrısı şikayetleri oluşur. Göz Hastalıkları Polikliniklerine bu nedenle yoğun başvurular olmaktadır. Özellikle kırılma kusuru, kuru göz hastalığı gibi altta yatan bir göz hastalığı olanlarda bu şikayetler hayat kalitesini önemli ölçüde düşürüp kişinin iş verimini azaltmaktadır.” Diyerek sorunun önemine dikkat çekti.
Op. Dr. Ahmet KAPLAN açıklamalarını şöyle sürdürdü; ”Gerekli durumlarda mavi ışık filtreli cihaz yada gözlük kullanmak. Göz yüzey bozuklukları ve görme bozukluklarına neden olan bu sendromun verdiği hasar sadece göz ile sınırlı değildir. Bu ekranlar yoğun mavi ışık yaymaktadır. Gün ışığındaki mavi ışığın faydalı etkileri var iken, özellikle akşam saatlerinde bu ekranlardan yayılan mavi ışığa maruz kalmak vücudun uyku-uyanıklık dengesini sağlayan “Melatonin” hormonunu baskılayarak uykusuzluk ve ruh halinde değişikliklere neden olabilmektedir. Bu kısır bir döngüye yol açarak hayat kalitesini önemli oranda düşürmektedir.” Dedi.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet KAPLAN Dijital Göz Yorgunluğu Sendromunu önlemenin en basit yolu ekran kullanımını azaltmak veya bırakmak olsa da bu her zaman mümkün olmamaktadır. Diyerek önerilerini şöyle sıralayarak açıklamalarını tamamladı…
-Göz muayenesi ile varsa kırılma kusuru ve kuru göz hastalığının tedavi edilmesi.
Ekran mesafesinin 40-50cm( yaklaşık kol mesafesi) olarak ayarlamak.
-Her 20 dakikada 20 saniye 5-6metre uzağa odaklanmak.
-Her saat 5 dakika mola vermek( mümkünse 40 dakikada 5 dakika mola vermek)
-Uykudan 2-3 saat öncesi ekran kullanımını kısıtlamak.
-Gerekli durumlarda mavi ışık filtreli cihaz ya da gözlük kullanmak.
kaynak: https://www.optisyen.tv/cagimizin-hastaligi-dijital-goz-yorgunlugu-sendromu/