Allerjik konjoktivit
2 Kasım 2021 Salı

ALLERJİK KONJONKTİVİT (VERNAL KONJONKTİVİT)
Çocuklarda bilhassa bahar ve yaz aylarında görülen tekrarlayıcı bir alerjik konjonktivit halidir.Erkek çocuklarda daha sık izlenen bu hastalık en çok hayatın birinci on yılında görülürAlerjik bünyesi olanlarda ve ailesinde alerji öyküsü olanlarda daha sık rastlanmaktadır.
Etyolojide polenler, konut tozları, hayvan tüyleri üzere birtakım alerjenler sorumlu tutulmuşlardır.Genellikle nisan ve ağustos aylarında alevlenme gösterir. Hastalık genelde 4-10 yıl sürer, ergenlik devrinin sonuna hakikat %95 olguda iyleşme görülür. %5 olgu ise atopik konjonktivit biçiminde devam eder.
Vernal konjonktivit, konjonktivada etkilenen bölgeye nazaran palpebral, limbal ya da mixt tip olarak görülebilir. Kapak altında ya da gözün saydam tabakasına(kornea) komşu bölgelerde oluşan papiller hipertrofi (kaldırımtaşı manzarası) vernal konjonktivitin en bariz oküler bulgusudur. Bunun yanında konjonktival hiperemi, limbal infiltrasyon ve punktat keratopati görülebilir. İlerlemiş olgularda kornea da kapaktaki kabarık bölgelerin sürtünmesi sonucu tahriş ve yaralanmalar meydana gelebilir. Vernal konjonktiviti olan çocuklarda kornea’nın yapısal bir hastalığı olan keratakonus’un gelişme riski daha yüksektir.
Hastalardaki en besbelli şikayet kaşıntı ve kızarıklıktır. Bunun dışında ışıktan rahatsız olma yanma,sulanma,yabancı cisim hissi, hafif kapak düşüklüğü ve çapaklanma da görülebilir. Şikayetler tipik olarak akşam saatlerinde artar. Bilhassa açık havada geçirilen vakitlerden sonra göz daha fazla alerjene maruz kalacağından kızarıklık ve kaşıntı şikayetleri artacaktır.
Hastalığın tedavisinde standart bir protokol yoktur.Öncelikle hastanın alerjen unsurlardan uzaklaştırılması hedeflenir. Gözü kaplayan güneş gözlükleri alerjenle direk teması azaltacağı için önerilmektedir.Soğuk kompres vazokonstriksiyon yaptığından ötürü yararlı olabilir.Bunların dışında semptomların görüldüğü mühlet boyunca anti allerjik , kortikosterod, asetil sistein ve siklosporin üzere topikal damlalar kullanılır.Ağır olgularda bağışılık baskılayıcı ilaçlar kullanılabilir göz kapağına steroid enjeksiyonları ya da krioterapi yapılabilir. Kronik ve remisyonlarla seyreden bir hastalık olmasından ötürü tedavi kâfi dozlarda ve müddetlerde yapılmazsa şikayetler birçok vakit tekrar ortaya çıkmaktadır.
kaynak: https://www.optisyence.com/allerjik-konjoktivit/
Ürün Gruplarımız
En Çok Görüntülenen Ürünler


